Fusiegemeenten: wat met de bedeling van mijn ongeadresseerd drukwerk?

Nieuw jaar, nieuwe fusiegemeentes. Dat betekent heel wat adreswijzigingen en mogelijk moeilijkheden om je mailings bij je ontvangers te krijgen. Als specialist in de bedeling aan huis van ongeadresseerd drukwerk heeft Vlaamse Post zijn adressenbestanden al lang aangepast!

Vanaf 1 januari 2019 zijn 15 Vlaamse gemeenten gefuseerd tot 7 nieuwe fusiegemeenten. De postcode van de gemeenten blijft behouden, maar hun naam wordt anders. Dat betekent ook dat alle adressen in die gemeenten veranderen. En er is meer: niet alleen de naam wijzigt, sommige gemeenten plannen ook om straten opnieuw te benoemen en de nummering te wijzigen, ook in gevallen waar de gemeentenaam niet wijzigt. In de stad Antwerpen wordt bovendien de grens tussen de districten -Antwerpen en Ekeren aangepast. Het nieuwe jaar bracht dus niet alleen goede voornemens, maar ook duizenden nieuwe adressen met zich mee.

Om welke gemeenten gaat het?

  • Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek vormen vanaf nu Oudsbergen
  • Neerpelt en Overpelt worden samen Pelt
  • Sint-Amands en Puurs heten nu samen Puurs-Sint-Amands
  • Aalter en Knesselare worden Aalter
  • Deinze en Nevele vormen samen Deinze
  • Lovendegem, Zomergem en Waarschoot zijn nu Lievegem
  • Kruishoutem en Zingem fusioneerden tot Kruisem

Wat betekenen de fusies voor mijn bedrijf?

BPost blijft gedurende 6 maanden gratis de post voor ‘oude’ adressen doorsturen, maar er is wel actie nodig. Als bedrijf in een van de gemeenten in de lijst moet je uiteraard al je adresgegevens aanpassen en de wijziging doorgeven aan klanten, partners en leveranciers. Maar ook voor andere bedrijven hebben de fusies impact. De massa adreswijzigingen betekent dat je bedrijf nood heeft aan up-to-date adressenbestanden als je wil dat je brochures, folders, offertes, brieven en facturen je ontvangers goed bereiken. Tot slot hebben de fusies en alle bijkomende adreswijzigingen ook gevolgen voor de bedeling je ongeadresseerde post, zoals flyers en brochures: veel bedelingsregio’s werden namelijk net iets anders.

Een betrouwbare partner voor huis-aan-huisbedeling

Zoek je een specialist om je ongeadresseerde mailings ook na de adreswijzigingen van de fusies tot bij je doelpubliek in de regio te krijgen? Vlaamse Post heeft zijn systemen alvast geüpdatet met de nieuwe adressen. Zo ben je er zeker van dat je ongeadresseerd drukwerk voor huis-aan-huisbedeling steeds in de juiste straten en regio’s terechtkomt. Vlaamse Post bracht enkele jaren terug zelf alle brievenbussen in Vlaanderen in kaart en ontwikkelde een eigen softwarepakket voor een maximale nauwkeurigheid in de bedeling. De bedeling gebeurt door eigen postbodes van Vlaamse Post. Via een GPS-trackingsysteem volg je nauwkeurig welke brievenbus bedeeld werd. Als klant weet je dus perfect waar je drukwerk terechtgekomen is en kan je het bereik ervan beter meten.

Origineel artikel KMO-Insider