Vlaamse Post officieel van start!

Op vrijdag 7 september vond in de Antwerpse gemeente Halle-Zoersel de officiële lancering en persconferentie van Vlaamse Post plaats. Onder een stralende zon, in de prachtige tuin van Domein Martinus, werd in aanwezigheid van talrijke journalisten en genodigden, waaronder meerdere politici van diverse politieke partijen, de nieuwe en ambitieuze speler op de vrijgemaakte, Belgische postmarkt boven de doopvont gehouden.

Geflankeerd door een erehaag van Vlaamse-Post-wagens en fris geelgekleurde fietsen, heette Laurens Van den Wijngaert iedereen van harte welkom. De woordvoerder van Vlaamse Post benadrukte dat een bedrijf niet vanaf dag één groot is, maar stapsgewijs groeit. “1 meter 99. Net geen twee meter. Zo groot ben ik. Maar ik begon erg klein. Om precies te zijn: met 52 centimeters. Mijn groei ging stap voor stap. Niet overhaast. Voorzichtig zelfs. Maar steeds voorwaarts, zonder aarzelen. Goed wetende waar ik naar toe wou”, vatte hij aan.

“Groeien zoals Telenet…”
“Vandaag boven de doopvont gehouden, nu nog 52 centimeters groot, want voorlopig enkel actief in diverse regio’s van de provincie Antwerpen, zal ook Vlaamse Post stap voor stap groeien. In een eerste fase met de bedeling van ongeadresseerd drukwerk. Met een degelijk geplande en uitgesproken ambitie uiteindelijk gans Vlaanderen te bedienen”, legde Van den Wijngaert de link met Vlaamse Post. En of de aanwezigen zich intussen nog de eerste stapjes van het bedrijf Telenet herinneren, vroeg hij zich luidop af. Begonnen in twee gemeenten, in augustus 1997, groeide het telecombedrijf uit tot een grote, invloedrijke speler op de geliberaliseerde telecommarkt.

In zijn gekende, enthousiaste stijl lichtte Manuel Stuyts, afgevaardigd bestuurder van Vlaamse Post, vervolgens het ontstaan en de ambities van zijn geesteskind toe, waarna ICT-adviseur Marc Beullens een uitgebreide voorstelling gaf van dat wat Vlaamse Post zo uniek, zo terecht ambitieus en accuraat in haar dienstverlening maakt: de zelf, vanaf nul ontwikkelde, geavanceerde software. De kers op de taart werd gezet door vice-eersteminister Vincent Van Quickenborne die in zijn toespraak veel lof had voor het gedurfd ondernemerschap en de innovatie die uitgaat van Vlaamse Post.

_1212371336“Vlaamse Post is terecht trots!” – Vice-eersteminister Van Quickenborne
“Vlaamse Post heeft perfect begrepen dat een bedrijf dat een toekomst wil uitbouwen in de deze sector in de frontlinie van de technologische vernieuwing moet staan. Het bedrijf ontwikkelde zelf haar hightech software dat moet zorgen voor een accuratere postbedeling. Daarvoor werd een indrukwekkend database  aangelegd met daarin het aantal brievenbussen per perceel en welke daarvan reclamedrukwerk aanvaarden. Het is een monnikenwerk waar Vlaamse Post terecht zeer trots op is en dat de basis vormt waarop dit bedrijf een vliegende start kan nemen. Deze database is de springplank om de ambitie waar te maken om op termijn het volledig spectrum van de Vlaamse postmarkt te  veroveren, en naast reclamedrukwerk ook brieven en pakjes te bezorgen. Door naast accuratere leveringen, ook te zorgen voor een betere opvolging van de postbodes via GPS, zet Vlaamse Post radicaal in op kwaliteit”, aldus de voormalige minister van Economie en huidig vice-eersteminister en minister van Pensioenen.

“Dit jonge bedrijf heeft van innovatie duidelijk haar speerpunt gemaakt. Het zijn net deze kleine, maar ambitieuze spelers zoals Vlaamse Post die zorgen voor noodzakelijke concurrentie op de postmarkt. Het mag dan misschien niet altijd evident zijn om als nieuwkomer het speelveld te betreden. Toch zijn zij het initiatieven als Vlaamse Post die de grote jongens wakker houden en die druk uitoefenen: opwaarts op de kwaliteit, neerwaarts op de prijs. Het zijn trouwens vaak jonge spelers als jullie die nieuwe wegen inslaan die een sector fundamenteel vernieuwen” dixit een zichtbaar enthousiaste Van Quickenborne.

“Bedrijven als Vlaamse Post zijn goud waard voor onze economie!”
Naast de innovatieve en ecologische aspecten van Vlaamse Post, viel de toppoliticus nog iets anders op: “Wat mij als minister van Pensioenen nog het meest gefrappeerd heeft aan dit jonge bedrijf is hun duidelijke keuze voor diversiteit op de werkvloer en aandacht voor werknemers die nog al te vaak onderschat worden: bruggepensioneerden en 50-plussers. Deze federale regering heeft vanaf haar start begin dit jaar intensief ingezet op een grondige pensioenhervorming. De pensioenleeftijd en de loopbaanvoorwaarden zijn opgetrokken. Mensen moeten ook wanneer ze op brugpensioen zijn, beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Jonge bedrijven als Vlaamse Post die expliciet zeggen dat ze inzetten op de tewerkstelling van bruggepensioneerden, van 50-plussers, maar ook van bijvoorbeeld vrouwen die na een keuze voor de kinderen opnieuw aan de slag willen op de arbeidsmarkt, zijn goud waard voor onze economie. Het zijn deze bedrijven die ermee voor zorgen dat we in ons land opnieuw vooruitgaan”.

Volledige toespraak Vice-eersteminister Vincent Van Quickenborne, 7 september 2012, lancering Vlaamse Post: klik hier.
Volledige toespraak Woordvoerder Vlaamse Post Laurens Van den Wijngaert, 7 september 2012: klik hier.