Degelijke postbedeling? Uw brievenbus zoals het hoort…

Richtlijnen waaraan u moet voldoen

Uw Vlaamse Postbode doet er alles aan opdat u uw post op een nette en stipte manier bezorgd krijgt. Maar ook u kan daar uw steentje aan bijdragen, meer bepaald door een brievenbus volgens de regels van de kunst te plaatsen. We zetten de zes bij wet vastgelegde richtlijnen graag nog eens op een rij…

Afmetingen en plaatsing
De opening van uw brievenbus is minstens 23 cm breed en 3 cm hoog, voldoende groot opdat u ook grote omslagen (C4-formaat) kan ontvangen en bevindt zich idealiter op een hoogte van 70 tot 170 cm. Uw bus moet aan de grens van de openbare weg staan, waarbij de toegang tot de brievenbus steeds vrij en zonder gevaar moet zijn. Bij woningen met meer dan vier brievenbussen mogen deze ofwel aan de voordeur staan ofwel op de benedenverdieping op – uiteraard – eveneens een toegankelijke en degelijk verlichte plaats.

Huisnummer versus busnummer
Ook hier weer de logica zelve: uw huisnummer moet dag en nacht zicht- en leesbaar zijn van op de openbare weg. Werden aan één huisnummer meerdere busnummers toegekend, dan moeten deze eveneens goed zichtbaar zijn en vermeld op of nabij de bijhorende brievenbussen. Maak daarbij liefst enkel gebruik van cijfers. Iets wat de bedeling nog makkelijker maakt, in uw eigen voordeel, is het vermelden op de brievenbus van de namen van alle bewoners. Dit laatste is weliswaar niet bij wet verplicht.

Meer weten? Lees dan gerust het Ministerieel Besluit erop na.

.